Nieuwsbrief TIB-advies / Nummer 8 2023

Aandachtspunten om schijnzelfstandigheid te voorkomen

Gebruik deze checklist om te bepalen of een werkende in uw organisatie als werknemer of zelfstandige moet worden aangemerkt.

In het Deliveroo-arrest zijn door de Hoge Raad gezichtspunten vastgesteld die doorslaggevend zijn voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Is een zzp’er eigenlijk werknemer – ook wel schijnzelfstandige genoemd – dan loopt u als opdrachtgever forse arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s.

De punten in deze checklist helpen u bij het maken van goede afspraken met een zzp’er en zo schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Download de tool

Bron: RendementOnline

Leidinggeven: strakke regie of meer de vrije hand?

Leidinggeven kan uiteenlopen van ‘losjes aanwezig’ tot ‘strak geregisseerd’. Het is onder meer afhankelijk van de leidinggevende zelf, de situatie, de beschikbare tijd, het type project en de taken en competenties van betrokken werknemers.

Bron: RendementOnline

Wat voert een dichtgeklapte laptop uit?

Laptop even niet nodig? Dan kan het apparaat dicht. De laptop schakelt dan niet volledig uit, maar voert op de achtergrond nog van alles uit. Via de instellingen van Windows kan de gebruiker zelf bepalen wat het apparaat doet op het moment dat hij even is dichtgeklapt.

Zeker nu we allemaal ons best doen om meer bewust te zijn van energieverbruik. Een dichtgeklapte laptop kan namelijk compleet afsluiten, of in standby komen. Hoewel standby modus energie bespaard, het verbruikt uiteraard nog steeds meer energie dan het uitschakelen van de laptop.

Via het configuratiescherm kun je naar Energiebeheer gaan en hier “Het gedrag van het sluiten van het deksel” bepalen. Voor meer informatie lees de uitleg in de bron.

Bron: RendementOnline

Voorkom boetes met de nieuwe AVG-software van Rendement

In Nederland moet elke organisatie die interne of externe persoonsgegevens opslaat of verwerkt, voldoen aan de AVG. Toch laten organisaties vaak nog steken vallen, met hoge boetes of imagoschade tot gevolg.

Daarom heeft Rendement de AVG-tool ontwikkeld. Hiermee heeft u binnen een uur inzicht of uw organisatie aan de AVG voldoet en krijgt u een persoonlijke lijst met aandachtspunten.

Meer informatie over de AVG-tool: RendementOnline