Hengelosestraat 583 7521 AG Enschede 053 4849 840

Laatste nieuws

Nieuwsbrief november 2017

Ambitieuze statushouders starten onderneming via STAR/T programma

Op 18 oktober is de kick-off geweest van het STAR/T programma in Enschede. Het programma ondersteunt ondernemende statushouders in het ontwikkelen van hun innovatieve producten, diensten en businessmodellen en het creëren van sociale waarde. Naar verwachting start vijftig procent van de deelnemers na afloop van het programma een eigen onderneming. Het programma vergroot daarmee de kansen op de arbeidsmarkt.

Nieuwe aanpak leidt tot meer ondernemingen

In Nederland zijn verschillende projecten die statushouders ondersteunen in het vinden van werk. De focus daar ligt op het begeleiden naar een baan. Terwijl er zich in de groep statushouders opvallend veel ondernemers bevinden. Deze nieuwe ondernemers komen veelal uit Irak en Syrië. Het Twents Refugees Entrepreneurial Initiative ondersteunt deze groep ondernemende statushouders in het ontwikkelen van hun innovatieve producten, diensten en businessmodellen en het creëren van sociale waarde. Het streven is om in een pilot 100 geïnteresseerde deelnemers te werven waarvan verwacht wordt dat 15% uiteindelijk een onderneming start en dat 35% een kansrijk businessplan heeft om te kunnen starten. De overige deelnemers hebben door deelname aan het programma betere startkwalificaties voor de arbeidsmarkt.

De initiatiefnemers

STAR/T is een initiatief van de Universiteit Twente en Mindt, in samenwerking met de ROZ Groep en de Stichting Twente in Business / TIB-advies. Universiteit Twente en Mindt hebben ervaring met het aanbieden van programma’s specifiek gericht op innovatie en ondernemerschap. ROZ Groep en TIB-advies hebben ervaring met het begeleiden van ondernemers en het beoordelen van de businessplannen. STAR/T bundelt de verschillende programma’s en expertises.

Het programma

25 gemotiveerde statushouders zijn 18 oktober gestart met een vijf weken durend programma met trainingen over design thinking en lean startup. Daarin ontwikkelen en testen ze een prototype om uiteindelijk het eigen idee zo goed mogelijk te kunnen pitchen. Het streven is dat de deelnemers daarna doorgaan in een accelerator programma van 6 maanden, waarin de ze hun business plannen uitwerken tot een onderneming.

Deelnemers over STAR/T:

‘Ik zocht al lang naar een programa zoals STAR/T. Het is heel praktisch en heeft nu al impact op mijn leven. En…het helpt ook om te integreren’ Essam

 

‘Het programma geeft mij veel nieuwe inzichten en veel informatie die ik kan toepassen om mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik krijg veel positieve energie.’ Adedapo

 

Pitchavond 14 november

Op 14 november pitchen de deelnemers hun businessplannen en tonen zij hun prototypes. Geïnteresseerd? Meld u aan op www.star-t.nl

Over STAR/T

STAR/T (www.star-t.nl) is een initiatief van de Universiteit Twente en Mindt, in samenwerking met de ROZ Groep, de Stichting Twente in Business / TIB-advies en Delitelabs. STAR/T wordt financieel ondersteund door de gemeenten Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Losser en door de provincie Overijssel.

 

 

        Twente goes Techno, alweer voor de 9e keer!

Van 20-24 november 2017 wordt in successie Twente goes Techno georganiseerd. Het project vindt plaats in de periode van Twenty Days of Technology.

Bij Twente goes Techno gaan ca. 1.500 leerlingen van het voortgezet onderwijs (Praktijkonderwijs, Vmbo, Havo, VWO) uit Enschede, Hengelo en Borne op bezoek bij twee bedrijven waarbij de techniek een grote rol speelt. In totaal doen zo’n 60 bedrijven mee in de branches metaaltechniek, procestechnology, autotechniek, bouwtechniek, ICT, medische techniek, etc. Twente goes Techno is een unieke samenwerking tussen bedrijven, scholen, brancheorganisaties en ondersteunende diensten en de gemeenten Hengelo en Enschede.

De organisatie is in handen van medewerkers van het VMBO Carrousel, de gemeente Hengelo en Enschede, Koninklijke Metaalunie, Werk & Vakmanschap en het Opleidingsbedrijf Metaal.

Het project wordt van harte ondersteund door de wethouders van Hengelo en Enschede met in hun portefeuille Economische zaken, Onderwijs en/of Werkgelegenheid.

Zie voor meer info: www.twentegoestechno.nl.

 

WTC Twente Business district: prachtige vestigingsplek voor internationaal opererende bedrijven!

Rondom het station van Hengelo wordt in het plan Hart van Zuid een internationaal vestigingsklimaat gerealiseerd: het WTC Twente Businessdistrict. Het bestaande vastgoed wordt benut om tot een start van het WTC Twente Businessdistrict te komen. Delen van de voormalige MTS zijn geschikt gemaakt voor het WTC Twente en de vestiging van aan het WTC Twente gelieerde bedrijven en instellingen. Daarbij wordt gezocht naar een invulling met bedrijven die passen binnen een profiel van internationaal opererende bedrijven. Bedrijven die elkaar kunnen stimuleren en aanvullen, die elkaars netwerk kunnen gebruiken en interactie hebben met het WTC.

Het WTC Twente heeft in juli 2016 haar intrek in het gebouw genomen. Het WTC Twente levert met haar specifieke dienstverlening en de fysieke vestiging in de directe omgeving van het Centraal Station Twente een aanzienlijke bijdrage aan de (eu)regionale positieversterking en is de poort tot internationaal zakendoen voor het in de regio potentievolle midden- en kleinbedrijf naar bedrijven elders in de wereld en naar mondiale markten. Dit werkt als aanjager voor de verdere (economische) ontwikkeling van het stationsgebied en draagt bij aan het behoud en de versterking van reeds gevestigde bedrijven en instellingen en het aantrekken van nieuwe bedrijven/instellingen.

Nu de realisatie van het business centrum met kantoorunits een feit is, zet het World Trade Center Twente, dé plek voor internationaal zakendoen, de deuren voor u open! Op 6 november heeft de officiële opening plaatsgevonden door Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van de Provincie Overijssel.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Back to top